reset / festival de poezie subversivă

Eveniment organizat în cadrul proiectului Bibliotecii Naționale a României “Cartea care se ascultă”.

De ce? Mai mult decât un discurs belicos în slujba unei idei sau a unei cauze, oricât de îndreptățite sau de stringente, poezia politică e mai întâi de toate o expresie a conștiinței sociale, conținând o acută dimensiune etică. În definitiv, angajamentul pe care îl presupune orice implicare de acest tip pornește de la contradicția ireconciliabilă dintre poezie și putere. Fiindcă poezia are obligația de a pune la îndoială prerogativele oricărei puteri suverane, de a da pe față aberația, nonsensul și îngrădirea libertății. Așadar, vorbim despre o literatură scrisă dinăuntrul istoriei și al politicii, răspunzând evenimentelor exterioare eliptic și personal precum celebrul vers al lui Auden în memoria lui Yeats: „Mad Ireland hurt you into poetry”. Poezia ca seismograf al tulburărilor istorice – ce are sens numai dacă țintește la (sub)minarea, la demantelarea tuturor stereotipurilor politice – iată o dimensiune a poeticului recuperată și reactualizată în epoca plină de provocări pe care o traversăm. Propoziția lui Enzensberger de acum mai bine de o jumătate de secol, „Poezia e subversivă prin însăși natura ei”, se întâlnește cu reflecția contemporană a sirianului Adonis: „Poezia este, prin definiţie, antidespotism, antidictatură, antireligie”. Sigur, pericolele sunt cunoscute – efemeritatea și didacticismul unui asemenea demers. Ele pot trăda literatura, transformând-o în vorbărie exemplificatoare, în propagandă sau în discurs gol, moralizator. Așadar, nu punerea în slujba unei ideologii sau a unei cauze, ci confesiunea netrucată, în stare să edifice pentru fiecare dintre noi un sens al rezistenței în fața atrocelui și a nedreptății. Iar această preocupare nu are vârstă: o dovedesc fără rest poemele politice scrise la aproape 80 de ani de către Constantin Abăluță, dar și discursurile câtorva dintre poeții ultimului val, preocupați de explorarea acestei teme, cu implicațiile ei evidente în „viața cetății”.

Când, unde, cum?  Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 15, la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii, nr. 22, București), parter, spațiul Symposium.

Cine citește? Constantin Abăluță, Răzvan Andrei, Svetlana Cârstean, Sorin Despot, Robert Gabriel Elekes, Anastasia Gavrilovici, Mugur Grosu, Dan Iancu, Florin Iaru, Diana Iepure, Claudiu Komartin, Mitoș Micleușanu, Tiberiu Neacșu, Cosmin Perța, Octavian Soviany , Grigore Șoitu, Livia Ștefan, Iulian Tănase, Paul Vinicius, Miruna Vlada.

Cine moderează? Claudiu Komartin.

Parteneri Media: Biblioteca Națională a României, Institutul Blecher, Revista Poesis Internațional și Radio Guerrilla.

În pauză avem Poesis Internațional, ceai & cărți proaspete de poezie!

Intrarea este liberă!