Crazy Christmas

Londohome și Liga Literară din România vă invită cu mic, cu mare, la Crazy Christmas fun. 

CRAZY CHRISTMAS by Day:

* expoziție de ilustrații create de Manuela Șoitu/ MESS-art și Azka Pratikno, și stand cu bijuterii hand-made de Mina Anmar Mohsen Al-Rufei/ MeeM Handmade

* De la ora 14, timp de două ore, workshop în limba engleză cu Azka Pratikno și Mina Anmar Mohsen Al-Rufei cu tema:
“Holiday Card with a video twist” – ” For the duration of 2 hours, we will introduce and make holiday’s greetings cards with the children. Children will be introduced to the anatomy of a holiday’s greetings card; which is the greeting, the graphics, and the textual content of the card… Bla, bla, bla… But wait, that’s not all! This is where things go “Crazy”!!! What if I tell you that we can make that holiday card Harry Potter style? Yes, you read correctly. Moving pictures and all. We’ll learn to create storyboards, cutouts and animate the cards using stop motion animation techniques. And the best part? You absolutely HAVE to bring your smartphone, fully charged, because we’ll need it for making the videos. Oh, and make sure you have enough space to download the app you need to make your video.”
Vârsta recomandată 9-13 ani. 

* De la ora 16:30 timp de două ore, în cadrul workshopului “De ce decorăm Craciunul?” vom povesti despre istoria pomului de crăciun, cine a împodobit pentru prima oara un pom de crăciun și cum am ajuns noi să punem globuri în brad. Apoi ne vom da silința să facem cele mai fantastice decorații de brad din lut, lemn și alte materiale. Workshopul va fi coordonat de Manuela Șoitu artist plastic si pedagog, și Anca Malea pedagog cu peste 20 de ani de experiență în lucrul cu copiii. Vârsta recomandată 9-13 ani.

* Începând cu ora 18:00 îl avem ca invitat special pe Profu’ Alexandru Ciobanu care ne va cânta la pian. 

** Locurile la workshopuri sunt limitate, de aceea vă rugăm să trimiteți un email la: manuela.soitu@gmail.com pentru a vă înscrie la workshopul favorit. Nu uitați să menționați titlul workshopului “Holiday Card with a video twist” sau “De ce decoram Craciunul?”

*** Workshopurile sunt gratuite, însă vom avea nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea acoperi costul materialelor folosite în cadrul workshopurilor. În acest scop vom avea o cutie de donații.

CRAZY CHRISTMAS by Night:

* Seara, începând cu ora 19:00, vom avea întâlnire cu câțiva scriitori: 
– Dumitru Bădiţa, 
– Valentin Busuioc, 
– Dan Iancu, 
– Diana Iepure, 
– Dan Mihuț, 
– Ioan Vieru, 
– Paul Vinicius. 
Muzică/performance de Mugur Grosu. 
Moderator Grigore Șoitu.

DUMITRU BĂDIȚA este jurnalist și scriitor. A publicat volumele: unghii foarte lungi și cumsecade (Editura Vinea, 2005); Poeme prerafaelite (Editura Pontica, 2008; Premiul Filialei Sibiu a USR); Invitat la Săvârșin (Editura Casa de pariuri literare, 2010), Faze și emfaze (Editura Tracus Arte, 2011), Evitați excesul de sare, zahăr şi grăsimi (Paralela 45, 2018). A publicat poeme și alte texte în revistele Euphorion, Tomis, Tribuna, Echinox, Paradigma, ca și cum, Hyperion. A apărut cu poeme în presa literară din Canada și Serbia.

VALENTIN BUSUIOC este poet și jurnalist, licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. A urmat studii postuniversitare de multimedia la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, studii postuniversitare de psiho-sociologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, masterat în management public la Academia de Studii Economice din București, respectiv Colegiul Național de Apărare. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din anul 1996), Filiala București Poezie.A primit mai multe premii la concursuri de literatură, organizate în țară și străinătate.A fost inclus în antologii și reviste de poezie din România, Belgia, Brazilia, Canada, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Slovenia, S.U.A. și Turcia.A mai semnat, în presa scrisă, cu pseudonimul Dan T. A scris și publicat, împreună cu poetul Constantin Abăluță, primul poem renga din literatura română (Contemporanul, nr.13/1995).
Volume de poezie: 111 poeme, Ed. Muntenia, 1993; Viața în direct, Ed. Leda, 1995; Vortex, Ed. Eminescu, 1999; Bărbatul din Calea Lactee, Ed. Eminescu, 2004; Orașul văzut prin oglindă, Editura Tracus Arte, 2014; Linia vieții, Editura Tracus Arte, 2016; Iarba, Editura Societății Scriitorilor Militari, 2018; Coli de scris, Editura Junimea, 2018. A publicat și volumul de dramaturgie Epoleții cu busolă, Editura Azero și Asociația Scriitorilor București, 2005.

MUGUR GROSU este poet și performer. La 5 ani a luat primele lecții de pian și a început să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, artist cu care avea să lege o trainică prietenie, considerându-l părintele său spiritual. A debutat literar în 1990 în revista Tomis. Criticul literar Marin Mincu i-a publicat primele texte în volum, în antologia Starea de plasmă din 1999, și i-a girat debutul editorial, cu volumul Haltera cu zurgălăi (Editura Pontica, 2001). În 2007-2008 a fost redactor-șef adjunct al revistei Tomis.
A publicat volumele: Haltera cu zurgălăi (poezie, Ed. Pontica, 2001);
Măcelărie (publicistică, Ed. Tomis, 2006); sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii (experiment, Ed. Vinea, 2006); press / troleul 43 s-a spanzurat cu cordonul de la capot (experiment, Ed. Vinea, 2007 / ediția a II-a în 2009), Grossomodo (poezie, Ed. Tracus Arte, 2011), Status (proză / experiment, Ed. Herg Benet, 2013).
A fost selectat în diverse antologii apărute la edituri din România și din străinătate, a fost invitat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, iar cărțile sale au obținut diverse premii.

DAN IANCU s-a născut în 1956 la București. Este absolvent al Facultății de Matematică București. A debutat în 1997 cu volumul „Despre înțeles” la Editura Cartea Românească. A mai scos volumele de poezie „bostonmylove” (2002, Cartea Românească), „o piatră de spus” (2004, Vinea), „tata doar fotografii” (2009, agol), Despre Înțeles (2012, agol, ediție modificată), volumul de proză „Noi, o jumătate de zeu” (2011, agol), poemul orașului tîrziu (2017, agol) și volumul de proză „aspecte inedite din viața lui” (2017, agol).

DIANA IEPURE:
M-am născut pe 20 noiembrie 1970, vizavi de Moscova, de cinematograful Moscova, la maternitatea nr. 1, pe când părinții mei erau studenți în anul patru la Universitatea „Vladimir Ilici Lenin“. Când au apucat-o pe mama durerile, tata, de emoție, i-a uitat pașaportul acasă. La maternitate, au tras repede concluzia că maică-mea naște de fată mare și-a venit intenționat fără „pasport“, să mă aducă pe fața pământului incognito. Așa că moașele n-au prea băgat-o în sân. Vorba aia, homo sovieticus, oblico morale. Necătând la acest mic incident, eu am fost mândră toată copilăria că m-am născut la Chișinău, și nu ca majoritatea colegilor mei de clasă în satul Cosăuți, raionul Soroca. Dacă nu mă credeau, la fel ca tata în noaptea aia de noiembrie, trăgeam o fugă până acasă și veneam cu dovada. În școală mi-a fost bine doar în clasele primare. Printr-a patra a ajuns tata director, iar mama îmi era dirigintă. Nu doresc nimănui să treacă prin așa experiență. Nici chiar copiilor foștilor mei colegi. În ciuda ostracizărilor, am absolvit fără sechele psihice (ori poate doar mi se pare că fără) școala medie și am intrat, în 1988, la Universitatea „V.I. Lenin“ din Chișinău. După vreo zece zile de „acomodare“ cu universitatea, am fost urcați în autobuze și duși la munci, la culesul poamei. Acolo ne-a cântat cucul până pe 7 noiembrie. Locuiam în niște căsuțe de lemn, într-o pădure de lângă Larga, Cahul, și făceam duș sub o țeavă, din care curgea apă fierbinte, în timp ce temperatura afară, la sfârșitul lui octombrie, o cam întindea spre zero. La facultate, am învățat di tăti. Și economie politică, și istoria pcus, și istoria urss. Am scandat „Limbă! Alfabet!“. Am stat la Krupskaia, B.P. Hasdeu și la biblioteca universității. Am umblat la mitinguri, filme, discoteci. Am avut mulți prieteni. Din fericire, tata nu era rector, nici mama decan. După absolvire, am rămas la Chișinău, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. La un moment dat, la îndemnul bunei mele prietene Vica, m-am aventurat să scriu pentru săptămânalul Centrului de Formare Europeană Democrația un fel de editoriale ori, cum le zicea directorul Democrației, „eseuașe“. Așa am descoperit că cel mai mult în viață îmi place să scriu eseuașe și, în general, să scriu. Prin 2002, am avut norocul să-mi găsesc un job la BNM (Banca Națională a Moldovei). La bancă, aveam acces non-stop la internet. Bancher n-am mai devenit, însă de acolo mi se trag toate întâmplările legate nu numai de viața personală, de stabilirea mea la București, dar și de literatură.
Am debutat, în 2004, la editura Vinea, cu volumul Liliuța, în urma căruia m-am ales cu vreo câteva cronici foarte pozitive, cu una foarte negativă și cu o scrisoare de protest, la adresa editurii, din partea unei tinere și promițătoare poete. Am mai publicat, sporadic sau sistematic, după caz, în Contrafort, Vatra, Stare de Urgență, Revista la plic, Orizont, Convorbiri literare, Ziua literară etc., pe câteva site-uri, bineînțeles, tot literare, precum și pe blogul meu (liliuta.blogspot.com). Am tradus din rusă, când de plăcere, când de nevoie, uneori am îmbinat utilul cu plăcutul. Din cele traduse, au apărut: Tărâmul inaccesibil de Sf. Nicolae Velimirovici la Editura Cathisma, în 2007; Moartea lui Ahile de Boris Akunin la Editura Humanitas, în 2008. Am publicat volumul O sută cincizeci de mii la peluze, Casa de Pariuri Literare, 2011 (Premiul Republica la Salonul Internațional de carte, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, 31 augusut–4 septembrie 2012).
Prezentă în antologiile: Noua poezie basarabeană, Editura Institutului Cultural Român, 2009, și Iubirea e pe 14 februarie, Editura Vinea, 2010.
În 2009 m-am învrednicit de premiul „Grand Underground“ al revistei electronice TIUK!

DAN MIHUŢ s-a născut în Drobeta-Turnu Severin. A frecventat Cenaclul de Marţi din Constanţa şi Cenaclul Euridice din Bucureşti. A fost redactor, redactor-șef și director interimar al revistei Tomis din Constanța. A publicat online pe clubliterar.com, pe blogul dannish.wordpress.com şi a fost administrator al sitului Fabrica de Literatură (fdl.ro).
Poezie: AutoDaFé, Editura Pontica, 2008, volum nominalizat la Premiile Euridice; trei mese pe zi, Casa de Pariuri Literare, 2012.
A fost selectat în antologiile de poezie: Poate ne vedem, Editura Mirador, Arad, 2010; Miez – opt scriitori la Sebeș, Editura Altip, Sebeș, 2012.

IOAN VIERU a debutat în revistele Cronica, (1977) Iași, cu sprijinul lui Nicolae Turtureanu și al profesorului Liviu Leonte, și în Luceafărul, (1980), cu o prezentare a poetului și ulterior cunoscutului disident Dorin Tudoran. Din motive ideologice, după refuzul oricărei intervenții în textul poetic, cu toate încercările unor critici literari cunoscuți care au prezentat referate elogioase, primul volum de poezii, ” Căile șoimului “, i-a apărut cu o întârziere de aproape un deceniu, în 1990.
În anii ’80, s-a afirmat în paginile revistei studențești Amfiteatru.
A publicat poezii, eseuri, traduceri, interviuri, cronici literare, cronici de artă în revistele: România literară, Luceafărul, Tomis, Tribuna, Convorbiri literare, Teatrul, Arta, Magyar Szo etc. A colaborat la Radio România, la redacția Culturală, editorialist la revista ” Viața studențească “. A fost printre primii jurnaliști și scriitori care au vorbit la Radio-ul național, în Decembrie 1989.
După 1990 este prezent în revistele literare cu poezii, eseuri, cronici literare, comentariu politic. A fost redactor al revistei Tomis, din Constanța (oraș în care a locuit câțiva ani). În 1990-1991 a colaborat la ziarul România liberă. În 1992 a fost invitat de Ion Stratan, Mariana Marin și Hanibal Stănciulescu să facă parte din redacția revistei Contrapunct.
Din 1994 este director al revistei Contrapunct și președinte al Fundației pentru literatură și arte vizuale Contrapunct.
A publicat următoarele volume de poezie: Căile șoimului, 1990, Cearcăn, 1991, Abisul mîinilor, 1994, Coloana oficială, 1994, Transparență cu Pietà, 1997, Capodopera cinematografică, 1998, Intervalul răbdării, 2003, Arhiva din spatele asinilor, 2007, Hipnoza legii , 2017.
I-au apărut și următoarele antologii de autor:Zidul din turn, cu o prefață de Alexandru Paleologu, 1996, Crinul regal, colecția „Poeți români contemporani”, cu o prezentare de Dorin Tudoran, 1999, Locuri prin care trece frontiera misterului, prefață Liviu Antonesei, postfață Gheorghe Grigurcu, 2014.

PAUL VINICIUS este poet, dramaturg, jurnalist, eseist. Debut literar publicistic în 1982, în revista Amfiteatru, cu poezie. Din 1982 și până în prezent îi apar grupaje de poeme în majoritatea revistelor literar-culturale din țară. Membru fondator al cenaclului literar Universitas (1984-1990), coordonat de profesorul universitar și criticul Mircea Martin. În 1987, cenzura comunistă îi interzice apariția plachetei de poezie Marțea albastră, miercurea albă, care ar fi urmat să fie tipărită pe hârtie de ziar, în colecția Cartea cea mai mică – colecție în care au „debutat” majoritatea membrilor cenaclului Universitas și nucleul „generației ’90”. Debut editorial în 1998, cu volumul de versuri Drumul până la ospiciu și reîntoarcerea pe jumătate (Editura Crater, București) – premiile Uniunii Scriitorilor din România (USR) și Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO) –, urmat de volumele de poezie Eclipsa (Editura Crater, București, 1999) – premiile Festivalului Internațional de Poezie Sighetu Marmației și Festivalului de Poezie „George Coșbuc” de la Bistrița – și Studiu de bărbat (Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2002) – premiul Asociației Scriitorilor din București (ASB). În 2004 îi apare tipărită piesa de teatru Și noi am fost în America (Editura Palimpsest, București, 2004) – premiul Theatrum Mundi și al primăriei municipiului București –, iar în 2005, Un poem pentru Ioan Flora (Pagoda Press, S.U.A., 2005), urmat de volumul de dramaturgie Colonia Graffiti/Working class, heroes class (Editura MLR, București, 2006) – nominalizat la premiile USR și ASB. În 2011 îi apare volumul de poeme Liniștea de dinaintea liniștei (Editura Tracus Arte, București), căruia i-au fost decernate premiile naționale pentru poezie, pe anul 2011, „Mircea Ivănescu” – al Taberei Internaționale de Poezie „Artgothica” Sibiu –, cel al Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației și premiul „Cezar Ivănescu” al APLER, pentru autorul anului 2011. În noiembrie 2012 îi apare volumul de poezie kemada (Editura Tracus Arte, București), care a primit Premiul Cartea Anului al Filialei București a U.S.R. pentru Poezie pe anul 2013, iar kémada (versiunea franceză, în traducerea Letiției Ilea) se află la Ed. Charmides, în curs de apariție. În mai 2014 își lansează la Madrid volumul antologic de poeme, în versiunea spaniolă a lui Fabianni Belemuski, intitulat Las noches de los maniquíes y otros blues [Noaptea manechinelor & alte bluesuri] (Ed. Niram Art, Madrid, 2014) și, tot în același an, volumul Nopți la maximum, dimineți voalate (Ed. Agol, București, octombrie 2014). Figurează în mai multe dicționare literare și antologii poetice apărute în țară și străinătate. Texte poetice i-au fost traduse în limbile franceză, engleză, spaniolă, italiană, macedoneană, sârbă, albaneză și catalană, publicându-i-se grupaje în reviste literare din SUA, Anglia, Serbia, Macedonia, Albania, Grecia, Maroc, Republica Moldova, Spania, Franța și Italia. A fost invitat și a participat la festivaluri internaționale de poezie în Macedonia și Albania – unde, în 2006, a primit distincția de „Cetățean de Onoare al orașului Durres”.
A fost redactor de carte la Editura Muzeul Literaturii Române, din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române din București (2003 – 2017). În prezent este vicepreședintele Ligii Literare din România.